Reja telet do odstavitve

Cilj je ohraniti zdravje telet, jim omogočiti primerno rast in jih pripraviti za čas po prekinitvi napajanja

Teleta se rodijo brez funkcij predželodca, kar še posebej velja za vamp. V najzgodnejši fazi življenja (prva 2-3 tedne) rast in razvoj teleta je skoraj izključno odvisen od tekoče hrane, ki mu je na voljo (kolostrum, kravje mleko, mleko za teleta). 

V fazi vzreje telet do zaključka napajanja je cilj ohranjanje zdravja telet, omogočiti primerno (hitro) rast in jih pripraviti na obdobje po koncu napajanja. 

Za ohranjanje zdravja so pomembni higiena in udobje bivanja, higiena in tehnika hranjenja, primernost hrane za tako mlade živali in njihov razvoj (zrelost) prebavnega sistema ter ustrezna količina in kakovost hrane za zadovoljitev potreb po rasti in varovanju dobre imunosti. 

Vendar pa je ob vsem naštetem osnova za varovanje zdravja v fazi napajanja, enako kot tudi v kasnejših fazah življenja teleta, je pravočasno (v prvih treh urah življenja) dati zadovoljivo kakovost kolostruma (higiena in vsebnost imunoglobulina) v zadostni količini (3-4 litre, najpreprosteje s sondo za teleta, ker bo le majhno število telet to količino popilo samo ob prvem napajanju) in še enkrat v naslednjih šestih urah (1-2 litra). Kakovost kolostruma (vsebnost imunoglobulina) je potrebno preveriti (za to lahko uporabimo kolostrometer ali  refraktometer).

Kakovost kolostruma

Kolostrum je "orodje" za prenos imunosti (protiteles), s matere na potomce, proti vsem tistimi vzroki bolezni, s katero je bila mati v stiku (neposredno ali s cepljenjem) in vsem za kar je ustvarila imunsko odpornost. 

Če kakovost kolostruma ni zadovoljiva, ali nismo prepričani o njegovi kakovosti ali se kljub "zadovoljivi" kakovosti (raven imunoglobulina v kolostrumu) pojavi driska ali pljučnica v prvih dveh mesecih življenja, lahko poskusimo odkriti določen problem (npr. s testi za odkrivanje  povzročiteljev v blatu teleta v primeru driske) in reagirati (npr. cepljenje proti rotavirusu in koronavirusu za krave v presušitvi ali krave in telice v visoki brejosti) ali z uporabo dodatkov za kolostrum s posebno zaščito pred najpogostejši povzročitelji (virusi in bakterije) ki povzročajo  znatne izgube pri vzreji teleta. Če uporabljamo dodatke za kolostrum jih uporabimo enkrat pri prvem hranjenju teleta s kolostrumom v prvih treh urah življenja. 

V fazi vzreje telet do zaključka napajanja teleta poteka skozi tri faze razvoja prebavnega sistema. 

V prvi fazi (prva 2-3 tedne) tele je kot druge živali s preprostim želodec in je sposoben za rast in razvoj uporabljati predvsem tekočo hrano. 

Lastnik ima različne možnosti uporabe tekoče krme za teleta. V prvem tednu življenja, zlasti prve 3-4 dni velja zaželeno in koristno, če se teleta nadaljuje hraniti s kolostrumom in prehodnim mlekom tudi po prvem dnevu (mleko v prvih dneh ki spreminja svojo sestavo, dokler ne  postane primerno za prodajo). Če je izvedljivo je v prvem tednu bolje hraniti teleta trikrat na dan v manjših porcijah, in po tem preklopiti na dvojno hranjenje (dvakrat na dan). 

Čeprav teleta dobijo prvi teden le tekočo hrano, je priporočljivo dajati vodo že v prvem tednu med obroki s tekočo hrano. Vodo je treba ponuditi teletom vsaj eno uro po hranjenju z kravjim mlekom ali mlekom za teleta. Prav tako, torej najkasneje do konca prvega tedna življenja bi  morali začeti hraniti teleta s trdo hrano. Najbolje je uporabiti plitke posode in dajati, zlasti na začetku, pogosteje (večkrat čez dan) manjše količine vedno svežega predstarterja in tudi svežo vodo. Načelo je, da se zagotovi stalno razpoložljivost starterja za teleta, in vodo večkrat na  dan med obroki s tekočo hrano. Voda pozitivno vpliva na povečanje porabe starterja. 

Če je naš cilj oddati čim več mleka mlekarni, preprečili prenos določenih posebno nalezljivih bolezni v mleku na teleta (npr. paratuberkuloza), zmanjšati tveganje za drisko zaradi sprememb v sestavi mleka (npr. visoka vsebnost maščobe v kravjem mleku), lahko že v prvem tednu  začnete uporabljati mleko za teleta (mlečni nadomestek). V tem primeru mora ta izdelek imeti posebno kakovosti oziroma primernosti za to najzgodnejšo fazo življenja teleta in sposobnost izkoriščanja hranilnih snovi (npr. beljakovine izključno izvora iz mleka, po možnosti pa  dodatek posušenega kolostrum in druge specifične sestavine ki podpirajo zdravje telet). Potrebno je, da se držite temperaturnih navodil, temperaturo priprave in temperaturo hranjenja in priporočeno koncentracijo izdelka. Z doslednim upoštevanjem navodil za uporabo se z vsakim  napajanjem doseže konstantna enaka koncentracija hranil ter biološko aktivnih snovi, ki je pomemben pogoj za ohranjanje zdravja. 

"Formula" za uspeh pri teletih (kot tudi pri kravah) je vedno enak - ne kako, ampak čim bolje. 

Pri napajanju je dodatno pomembno, kako hitro tele popije dobljeno tekočino oziroma hrano. Za teleta je pomembno, da je pijača šla tja, kamor bi morala (sirišče, in ne v vamp, ker je nefunkcionalen in ni ciljno mesto prebave na tej stopnji razvoja), aktiviranje t.i refleksi ezofagealni  žleb (modifikacija sten vampa v delu, ki se nadaljuje v požiralnik, ki usmerja tekočo hrano neposredno v siriščnik). Da ga aktivirate je pomembna tudi temperatura pijače in tudi način pitja. Optimalno je, da tele počasi pije skozi dudo na vedru za hranjenje telet. 

Pomembno je, da podobno iztegne vrat v situaciji, ko bi sesal mleko neposredno iz vimena krave. Zato je potrebna primerna višina vedra z dudo za napajanje. Samo če tele pije počasi, bo, kar bo spil, končalo tam, kjer mora in se bo v siriščniku v popolni količini koaguliralo in se  tako pripravilo na nadaljnjo in popolnejšo prebavo v črevesju. Poleg tega med počasnim pitjem v ustih tele proizvaja tudi slino, ki jo pogoltne skupaj s tekočo hrano in ki zagotavlja dodaten pozitiven učinek. Na ta način tako zmanjšamo tveganje za prebavne motnje in zagotavljamo  predpogoje za najboljši razvoj telet. Zato nikoli odprtino na nastavku za hranjenje ne smemo razširiti. 

Prehodna faza

Po prvih dveh do treh tednih pride do postopnega povečevanja vnosa trdne hrane in sproži intenzivnejši razvoj vampa (rast resic, krepitev trebušnih mišic, razvoj fermentacije v vampu). Na tej stopnji tele še naprej pije tekočo hrano (mleko ali mleko za teleta), ampak iz dneva v dan poveča tudi porabo trdne hrane. 

Trdna hrana, katero ponudimo teletu v najzgodnejši fazi naj vsebuje samo najkakovostnejše sestavine z visoko prebavljivostjo, primeren za trenutno fazo razvoja telečjega prebavnega sistema. Na ta način podpiramo ohranjanje zdravja in spodbujanje kakovostnega razvoja teleta. 

Pri starosti med tremi in štirimi tedni je zrelost prebavnega sistema teleta je na taki ravni, da lahko uporabljamo mleko za teleta nekoliko drugačne sestave ki vsebujejo nekatere sestavine rastlinskega izvora. Najvišja dnevna količina mleka za teleta in njegova koncentracija mora biti v skladu z zastavljenim ciljem za realizacijo določenega dnevnega prirastka telet v fazi napajanja, ki si jih je lastnik živali dogovoril s svojim svetovalcem za krmljenje telet. 

Končna faza - okoli odstavitve (prenehanje napajanja) 

Končni cilj hranjenja do odstavitve je razvoj teleta v funkcionalnega prežvekovalca. To je povezano s sposobnostjo fermentacije trdne hrane, sposobnost absorpcija hranil preko razvitih resic v vampu in proizvodnja mikrobov beljakovin in hlapnih maščobnih kislin v želodcu. 

Prebavni sistem teleta je dozorelo, ko omogoča da še naprej uživa le trdno hrano, zadovoljuje njegove potrebe po rasti in razvoju brez zamude pri razvoju, odvisno izključno o strategiji krmljenja telet ki se uporablja že od samega začetka. 

Na splošno je tele zrelo za prekinitev napajanje, ko se v želodcu razvijejo resice, ki omogočajo absorpcijo hranil. Kako lahko vemo, kakšno je stanje v vampu teleta? 

Posredni pokazatelj razvoja vampa je konzumacija čvrste hrane (starter za teleta). Teleta so individualna in se zelo razlikujejo po hitrosti in količini uživanja trdne hrane (starterja). Načeloma hitreje začne jesti gosto hrano tele hranjen s mlekom za teleta, kot tisti, hranjen s kravjim  mlekom, saj se mleko za teleta hitreje prebavi in tele prej izrazi potrebo po dodatni hrani. 

Da bi telički z veseljem vzeli starter za teleta mora vsebovati najvišjo kakovost komponent z visoko okusnostjo in visoko prebavljivostjo. Starter mora vsebovati visoko vsebnostjo beljakovin, ki bodo podpirala sposobnost teleta za odlično pretvorbo beljakovin iz krme v rast ter razvoj mišične mase in telesa, brez nevarnosti za neželene maščobne obloge. 

Za spodbujanje delovanja vampa je najboljši starter za teleta, ki vsebuje kvalitetne ogljikove hidrate, pri katerih ob fermentaciji nastaneta maslena in propionska kislina. 

Danes se uporabljajo pri krmi telet starterji različnih struktur. Je lahko mokast, teksturiran z določeno količino vlaknin v njih ali brez njih. Zaželeno je, da ima starter večjo granulacijo delcev, da vsebuje večja zmleta ali pretlačena zrna ali celo del celih žitaric, npr. koruza. Če vsebuje vlaknine, kot je suh TMR za teleta, po možnosti da so brezprašna in najboljše kakovost (brez škodljivih snovi). Morajo biti dovolj kratka, da ga teleta zlahka zaužijejo. Ne sme jih biti preveč, še posebej ne v najzgodnejši fazi življenja teleta. Postajajo močnejši, imajo bolj  mišičasto plast vampa in tako imajo moč za mešanje hrane v vampu. Da bi se spodbujala še je večja poraba starterja za teleta in prenehanje napajanja za nekaj tednov prej kot je bilo načrtovano je priporočeno, da začnete s postopnim zmanjševanjem dnevne količine mleka za teleta v skladu z dogovorjenim konceptom hranjenja. 

Ko tele (ali skupina telet) zaužije vsaj 1,5 kg starterja za teleta v več zaporednih dneh, to je pokazatelj da je v njegovem vampu dovolj sposobnosti za fermentacijo trdne hrane, proizvodnja mikrobnih beljakovin in hlapnih maščobnih kislin, in pa tudi ustrezen razvoj vampnih resic za absorpcijo hranil. Takrat lahko prenehamo z napajanjem telet. Poraba starterja je ključni pokazatelj za razvoj vampa (razvoj teleta v prežvekovalca) in njegovo pripravljenost da se še naprej uspešno razvija brez tekoče hrane. 

 

Avtor: Pero Gnjidić

Stik z nami

Sano, sodobna prehrana živali d.o.o.
+386 2 788 52 27 ali 051 238 415
+386 2 788 52 28
Hajdoše 41b
2288 Hajdina
Slovenija