Odstavitev pujskov kot kritična faza v tehnologiji reje pujskov

Kako lahko vaši pujski začnejo novo fazo življenja kot zdrava, močna in vzdržljiva žival

Faza odstavitve pujskov je zelo občutljiv čas za rejca v tehnologiji reje prašičev, saj nova krma in sprememba lokacije pogosto povzročata težave. Zaradi navedenih razlogov je treba posebno pozornost posvetiti krmljenju in pogojem reje pujskov. Ena najboljših definicij odstavljenih pujskov: živali, stare 3-4 tedne, katerih od rojstva prirast je vsaj 5-krat večji, preden so bile premeščene v drug sektor (kmetijo). Običajna telesna teža pujskov po odstavitvi je 7-8 kg. Ta sprememba predstavlja za pujske velik stres, saj se hkrati spreminja več dejavnikov, kot so okolje, novo združevanje in resocializacija, tehnologija krmljenja in pitne vode (novi krmilniki, novi napajalniki) ali patološko okolje z novimi mikroorganizmi. Poleg tega se morajo pujski popolnoma prilagoditi na gosto hrano, saj jim svinja, ki je bila primarni vir hrane od rojstva, ni več na voljo (ni mleka). V tehnološki fazi odstavitve pujskov se je treba izogibati preobremenitvi prebavnega trakta (GIT), saj lahko zaradi kolibaciloze pride do driske in edematoznega obolenja. Samo zdravi pujski imajo lahko dobro konverzijo krme in visoke dnevne priraste, rejec pa je lahko srečen.

Na kaj moramo biti pozorni med fazo odstavitve pujskov?

V rejo vstopi pujsek, katerega pasivna homologna imunost je pri koncu, aktivna imunost pa še ni razvita (slika 1), zato je treba zadostiti številnim zahtevam pujska glede bivanja in krmljenja (nastanitev + krmljenje = uspeh). 

Slika 1. Razvoj pasivne in aktivne imunosti pri pujskih (prilagođeno po Serafino i sur., 2022)

Menijo, da traja 3-4 tedne, da pujsek razvije bakterijsko imunost in 3-5 mesecev, da ustvari protitelesa proti virusu. Na razvoj imunskega sistema pujskov pomembno vplivata tehnologija in način krmljenja. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da je optimalen dnevni prirastek v reji 400-450 g/dan, ker omogoča normalen razvoj brez prevelikih individualnih nihanj v telesni teži in doseganje 28-30 kg pri starosti 70-75 dni. Normalni povprečni dnevni prirasti pujskov se v prvih dneh vzreje giblje od 180-210 g/dan, ob koncu tega obdobja pa znaša > 650 g/dan. Po drugi strani pa povprečni prirasti < 350 g/dan v fazi vzreje povzročajo veliko stratifikacijo pujskov in povečan ekonomičen zakol, a tudi ustvarjanje zakrnelih pujskov , ki kasneje tudi ob najboljši prehrani ne dosežejo normalne končne teže v pitanju.

Čim prej pujsek začne uživati gosto hrano po odstavitvi, poškodbe črevesnih resic bodo manjše. Pujski, ki so se med sesanjem dobro naučili jesti predstarter (npr. Bonni-M Forte® ali Bonni-M 3 Pellet® ali SanAmmat Puddino®), lažje preživijo odstavitev. Nekateri avtorji navajajo, da so takšni pujski pred odstavitvijo uživali 250 - 350 g/dan takšne mešanice. Številni primeri iz prakse kažejo, da pujski, ki med sesanjem niso prejeli predstarterja, po odstavitvi ne zaužijejo niti najkakovostnejše krmne mešanice in izgubijo ves dosežen prirastek v nekaj dneh, razlog pa so velike poškodbe črevesnih resic. Računajo, da traja 10 - 14 dni, da se poraba normalizira in 14 dni, da je absorpcija energije kot pred odstavitvijo.

Slika 2. Visoke vrednosti pH v želodcu pujskov po odstavitvi

Priporočljivo je, da pujske na novo hrano navajate vnaprej, da bo ta težak prehod v fazi vzreje za pujske čim lažji. V ta namen začnemo pujske v prasilišču 3-5 dni pred odstavitvijo hraniti z novo hrano (mešanje hrane) ali pa po odstavitvi v vzreji še nekaj dni krmimo pujske s predstarterjem in nato postopoma preidemo na novo hrano (starter). Da bo menjava hrane potekala brez težav, je priporočljiv štarter za odstavljanje (npr, PreKern Forte 3®, PreKern 4 Brösel® ali Babsy®), mora vsebovati enake visoko prebavljive sestavine kot prejšnji predstarter (npr. Bonni-M Forte®, Bonni-M3 Pellet® ali SanAmmat Puddino®). V prvih 3-5 dneh v reji pujsek malo poje zaradi boja v skupini (spreminjanje v skupini in vzpostavitev nove hierarhije), pa tudi zaradi raziskovanja in radovednosti glede novega bivališča. Posledično se zmanjša proizvodnja klorovodikove kisline (HCl) in encimov, kar posledično povzroči zvišanje pH želodca in zmanjšanje prebavne sposobnosti (slika 2). Previsok pH želodca pomeni, da se hranila, vnesena s hrano/obroki, ne morejo v celoti razgraditi. Zaradi tega pridejo v tanko črevo delno neprebavljena in so tam na voljo koliformnim bakterijam kot vir hrane (slika 2). To pogosto vodi do smrtno nevarnih okužb, kot so driska, edemska bolezen ali zastrupitev in šok s coli toksinom . Iz vsega navedenega je pomembno poudariti, da vaš pujsek takoj po odstavitvi zaužije kakovostno hrano z visoko stopnjo prebavljivosti. Zato je treba paziti, da krmo v obliki predstarterja začne uživati ​​čim prej, da po odstavitvi zaužijejo kakovosten starter, da je takšna krma lahko prebavljiva in spodbuja dobro črevesno zdravje pujskov. Nizko sposobnost vezave kisline dosežemo na eni strani z minimalno vsebnostjo beljakovin in mineralov v mešanici/obroku, ker te sestavine močno vežejo kisline (visoka sposobnost vezave kislin). Po drugi strani pa igra pomembno vlogo izbira mineralnih sestavin, na primer viri kalcija, v katerih je kalcij vezan na kislino (Ca-butirat, Ca-formiat ali Ca-citrat), imajo nižjo sposobnost vezave kislin kot kalcijev karbonat ( CaCO3). Poleg tega mora starter za pujske vsebovati proste organske kisline (v obliki sredstev za zakisanje, kot je izdelek SanoCid®), ki znižujejo pH vrednost krme in želodca. S tem povečamo prebavljivost hranilnih snovi, spodbudimo osnovne funkcije prebave in s tem preprečimo prebavne motnje in motnje (disfunkcije).

Sposobnost vezave kisline vs. pojav driske pri pujskih

Krmljenje odstavljenih pujskov je velik izziv, saj je po eni strani potrebno zadovoljiti vse prehranske potrebe, po drugi strani pa se izogniti skoraj gotovemu pojavu driske. Te driske so posledica znižane kislosti ali aklorhidrije, ker ima gosta hrana veliko pufersko zmogljivost in absorbira znatne količine želodčne kisline (HCl). V tem primeru ni baktericidnega učinka (normalen pojav pri starosti 40 - 50 dni), zato lažje pride do okužb prebavil (npr. E. coli). Če pride do driske, je v takšnih situacijah izjemno pomembno, da ji uvedemo post, saj njihovo črevesje ne more pravilno prebavljati hranil (to seveda vodi v nazadovanje njihove rasti in razvoja). V tem primeru jim je pomembno zagotoviti dovolj sveže vode z dodatkom elektrolitov, ki preprečujejo dehidracijo (npr. Sanolyte®).

Najenostavnejši način za preprečevanje pojava edemske bolezni kot tehnopatije v tehnologiji reje pujskov je zmanjšano/omejeno krmljenje pujskov 7-10 dni. Omejevanje hrane potrebujejo, ker pujski zaužijejo večje količine goste hrane, ki obremenjuje nerazvit želodec in povzroča prebavne motnje ter drisko, kar pa ni le posledica spremembe sestave obroka (predstarter >> starter), ampak tudi povečana količina porabljene hrane.

Drugi način uspešnega boja proti edemski bolezni, to je kolibaciloze v fazi vzreje, je modulacija GIT na način, da omogočimo dodano uporabo propionske in mravljinčne kisline kot organskih kislin, ki ugodno vplivata na GIT pujskov in hkrati občutno zmanjšata porabo antibiotikov. Številni štarterji imajo vgrajene zakisljevalce, vendar je to pogosto neuporabno, saj pujski popijejo 2,5-krat več vode kot jedo, zato je uporaba primerne puferske mešanice organskih kislin s pitno vodo (npr. Acidosan®), da pomaga pujskom vzdrževati nizek pH v želodcu za optimizacijo prebave.

Slika 3. Previsoka sposobnost vezave kislin hrane vodi v slabo prebavo hranil in razmnoževanje bakterij v črevesju ter pojav driske

Pomen visoko prebavljivih sestavin v starterjih za odstavljanje pujskov

Starter naj bo vedno sestavljen iz lahko prebavljivih komponent brez škodljivih sestavin. Zato smemo v fazi odstavitve pujskov uporabiti le zelo majhne količine sojinih tropin ali moke, ker vsebujejo t.i. antinutritivne sestavine (zaviralci encimov, alergeni...), ki so prikazane v tabeli 1. Te sestavine negativno vplivajo na prebavne procese in zdravje vaših pujskov, zaradi njih pa je imunski sistem pujskov pod določenim stresom. Navedeno je treba za vsako ceno preprečiti v času odstavitve pujskov, saj takrat pujski potrebujejo največjo zaščito. Aktivna imunost v tem obdobju še ni povsem vzpostavljena, protitelesa materinega mleka pa so že razgrajena (zmanjšanje pasivne imunosti), kar je vidno tudi na sliki 1.

Zaradi vseh zgoraj naštetih razlogov tako imenovana odstavitvena hrana »starter« naj vsebuje predvsem visokokakovostne nosilce beljakovinske komponente – kot so mlečni izdelki (npr. sirotka), posebej obdelan beljakovinski koncentrat soje, krompirjeve beljakovine, beljakovinski hidrolizat iz črevesne sluznice, hidrolizirane krvne celice in hidrolizirana krvna plazma. Proteinski hidrolizati so še posebej kakovostni viri živalskih beljakovin, saj imajo optimalno razmerje aminokislin. Poleg tega imajo tudi bioaktivne sestavine, ki dodatno spodbujajo delo imunskega sistema. Zaradi odlične kakovosti beljakovin in zelo visoke prebavljivosti se olajša metabolizem in prebavila (GIT) se ublažijo, ter dobro izkoristijo pomembne aminokisline. Prav na ta način rejci ščitijo imunski sistem svojih pujskov ter podpirajo njihovo zdravje in motivacijo, saj energija in beljakovine, ki se uporabljajo za proizvodnjo protiteles (iz kolostruma), niso več na voljo za rast in produktivnost.

Tabela 1. Antinutritivni faktorji (ANF) v proizvodih iz soje (Peisker i sur., 2003)

Iz vsega navedenega v tabeli 1 je prva hrana za pujske v tej vzrejni fazi ključna za to, kako dobro bodo pujski rasli in se razvijali po odstavitvi od matere in prehodu z mleka na gosto hrano v tej II. fazi reje. Uspešna prasitev svinje in odstavitev pujskov od matere v le nekaj urah določa, kako so vaše živali kasneje dovzetne za bolezni, ali je oskrba z osnovnimi hranili uspešna in ali so doseženi dobri dnevni prirasti v skladu z zastavljenimi cilji.

Zaključek

Za optimalni koncept v fazi odstavitve je treba odgovoriti na naslednja vprašanja. Kako se izogniti pojavu driske in zmanjšani rasti po odstavitvi ter kako doseči visoke dnevne prirastke in spodbuditi rast pujskov tudi v tej občutljivi fazi? Z nizko stopnjo vezave kisline, da bi preprečili življenjsko nevarne prebavne motnje (driska in pojav edemske bolezni), mora starter vsebovati le visokokakovostne beljakovinske nosilce, kot so mlečni izdelki, sojin beljakovinski koncentrat, krompirjeve beljakovine in hidrolizirane živalske beljakovine (krvne celice in krvna plazma). Zelo pomembno je, da takšna hrana vsebuje tudi galakto-oligosaharide (GOS) ali na primer soli maslene kisline, ki spodbujajo rast enterocitov v črevesnih resicah in spodbujajo imunski sistem pujska. Poleg vsega tega ima velik pomen postopen prehod z ene hrane na drugo.

 

Avtor: mr. sc. Damir Rimac, dipl. ing. agr., SANO, d.o.o., Strokovnjak za prašičerejo za Jugovzhodno EvropoE: d.r@sano.hr

Stik z nami

Sano, sodobna prehrana živali d.o.o.
+386 2 788 52 27 ali 051 238 415
+386 2 788 52 28
Hajdoše 41b
2288 Hajdina
Slovenija

Dodatne vsebine

Driska je pogosta zdravstvena težava pri pujskih in jo lahko povzročijo številni povzročitelji okužb (Johnson, 2016). Vsak rejec se mora zavedati gospodarskih izgub, ki jih prinaša driska, da se driski ni mogoče izogniti, da pa jo lahko obvladuje

                            Osnovni zoohigienski dejavniki vključujejo številne predelave, ki jih je treba

Kako lahko kljub vročini dosežem visoke proizvodne rezultate? Poletje je tik pred vrati, z njim pa tudi obdobje v letu, ko lahko visoke temperature postanejo dejavnik tveganja za ljudi in prašiče. Vendar se za razliko od ljudi prašiči ne morejo